ΟΣΛΟ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Χτισμένη στο βάθος του ομώνυμου φιορδ και απλωμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές των γύρω λόφων, είναι η παλαιότερη από τις βόρειες πρωτεύουσες και οι περιηγήσεις αποκαλύπτουν μνημεία, ιστορικά κτίρια και φυσικές ομορφιές.
Η Νορβηγία είναι παγκοσμίως γνωστή ως η χώρα των φιόρδ. Ακόμα και η πρωτεύουσα Οσλο είναι χτισμένη στο βάθος του ομώνυμου φιόρδ.

Το Οσλοφιορδ έχει μήκος ογδόντα περίπου χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος του σε πολλά σημεία δεν ξεπερνάει τα τρία. Η πόλη, απλωμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές των γύρω λόφων, είναι η παλαιότερη από τις βόρειες πρωτεύουσες.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Ιδρύθηκε το 1048 από τον βασιλιά Χάραλντ και το όνομά της σημαίνει στα νορβηγικά «Τα λιβάδια των Θεών».

Γνώρισε μεγάλη άνθηση ως λιμάνι και εμπορικό κέντρο, ευημερία η οποία διακόπηκε όταν η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1624.

Ιστορική ονομασία
Ο Δανός βασιλιάς και κατακτητής της Νορβηγίας, Χριστιανός Δ, την ξανάχτισε και τη μετονόμασε σε Κριστιάνια. Οι Νορβηγοί δεν εξοικειώθηκαν ποτέ με αυτή την ονομασία και όταν το 1925 η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της επανέφεραν την ιστορική ονομασία της πόλης.

Μια πόλη ιδανική για περπάτημα

Ανάμεσα στα παλιά κτίρια του λιμανιού εντυπωσιάζει για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της η Οπερα του Οσλο που εγκαινιάστηκε πριν από δύο μήνες
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Το σύγχρονο Οσλο είναι μια πόλη ιδανική για περπάτημα. Ξεκινώντας από το λιμάνι θα επισκεφθείτε το ιστορικό κάστρο Akershus, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και θα περιπλανηθείτε στην αποβάθρα Aker Brygge όπου είναι συγκεντρωμένα εμπορικά κέντρα, καφενεία και εστιατόρια.

Τους καλοκαιρινούς μήνες τραπεζάκια απλώνονται σε εξέδρες πάνω στο νερό και οι ντόπιοι απολαμβάνουν την καλοκαιρία και τις ζωογόνες αχτίδες του ήλιου που αργεί να εγκαταλείψει τον ασυννέφιαστο ουρανό.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Ανάμεσα στα παλιά, ιστορικά κτίρια του λιμανιού ξεχωρίζει ένα σύγχρονο οικοδόμημα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Είναι η Οπερα του Οσλο που άνοιξε τις πύλες της πριν από δυο μήνες και έχει προκαλέσει αίσθηση με τις λιτές γραμμές και τα φαρδιά σκαλιά που φτάνουν μέχρι το νερό.

Στο Δημαρχείο για το... Νόμπελ

Στην οδό Καρλ Γιόχαν χτυπάει ο σφυγμός της πόλης και εδώ βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πρωτεύουσας

Ανεβαίνοντας από το λιμάνι προς το κέντρο της πόλης θα περάσετε από το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου, όπου απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πριν φτάσετε στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του εμπορικού κέντρου.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Η οδός Καρλ Γιόχαν ξεκινάει από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό και φτάνει μέχρι τη βασιλική κατοικία. Στο μήκος της κεντρικής αυτής αρτηρίας βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πρωτεύουσας, από τον καθεδρικό ναό και το Κοινοβούλιο μέχρι το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο.

Εκτός όμως από τα μνημειώδη κτίρια, εδώ χτυπάει ο σφυγμός της πόλης και είναι το ιδανικό μέρος για να ανακαλύψετε μικρά καταστήματα και βιβλιοπωλεία ή να απολαύσετε τον καφέ σας σε ιστορικά καφενεία όπως αυτό που βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου Grand Ηotel.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται δυο από τα σημαντικότερα μουσεία του Οσλο. Το Ιστορικό Μουσείο όπου ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης και η Εθνική Πινακοθήκη όπου φιλοξενούνται έργα του διάσημου Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρ Μουνχ, αλλά και έργα γνωστών ιμπρεσιονιστών όπως ο Μονέ, ο Ρενουάρ και ο Σεζάν.

Βορειοδυτικά του κέντρου θα συναντήσετε το καταπράσινο Frognerparken που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους του Οσλο με τις λιμνούλες, το ποταμάκι και τις σειρές σκιερών δέντρων. Σε ένα μεγάλο μέρος του πάρκου απλώνονται περισσότερα από 200 γλυπτά του διάσημου Νορβηγού γλύπτη Gustav Vigeland δημιουργώντας ένα υπαίθριο μουσείο όπου κυριαρχεί ένας εντυπωσιακός Μονόλιθος ύψους 14 μέτρων. Μια εκπληκτική δημιουργία σκαλισμένη σε ενιαίο κομμάτι πέτρας που απεικονίζει 121 ανθρώπινες μορφές.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Στα μουσεία των θαλασσοπόρων

Βρίσκονται στη χερσόνησο Bygdoy, δεκαπέντε λεπτά από το κεντρικό λιμάνι και φιλοξενούνται εκθέματα και... πλοία των Νορβηγών εξερευνητών

Τα μουσεία που αφορούν τη ναυτική παράδοση της Νορβηγίας βρίσκονται έξω από το κέντρο και αξίζουν την επίσκεψή σας. Παίρνοντας το πλοιάριο που εκτελεί χρέη συγκοινωνίας από το κεντρικό λιμάνι θα φτάσετε σε 15 περίπου λεπτά στη χερσόνησο Bygdoy.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Εκεί βρίσκεται το μουσείο Fram που στεγάζει το πλοίο με το οποίο οι Νορβηγοί θαλασσοπόροι Νάνσεν και Αμουδσεν εξερεύνησαν τους πόλους στο τέλος του 19ου αιώνα. Δίπλα του, το μουσείο Kon-Tiki φιλοξενεί τη σχεδία με την οποία ο Νορβηγός εξερευνητής Thor Heyerdahl κατέπλευσε από το Περού στην Πολυνησία το 1947.

Αναπαράσταση της υπαίθρου
Στην ίδια περιοχή θα επισκεφθείτε το Μουσείο Πλοίων των Βίκινγκς για το οποίο οι Νορβηγοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι. Εδώ μπορείτε να δείτε τρία πλοία των Βίκινγκς τα οποία κατασκευάστηκαν τον 9ο αιώνα, αλλά επειδή είχαν θαφτεί σε αργιλώδες έδαφος έχουν διατηρηθεί εκπληκτικά καλά.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Η περιπλάνηση στη χερσόνησο των Μουσείων θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο Norsk Folkemuseum, το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της Νορβηγίας και ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του Οσλο.

Περισσότερα από 140 κτίρια του 17ου και 18ου αιώνα έχουν συγκεντρωθεί απ όλη τη χώρα και έχουν τοποθετηθεί εδώ ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.

Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια αναπαράσταση της νορβηγικής υπαίθρου, με μονοπάτια που ξεδιπλώνονται δίπλα σε παλιούς αχυρώνες και αγροικίες κατασκευασμένες από ακατέργαστο ξύλο με χωμάτινες σκεπές, απ όπου ξεφυτρώνουν αγριολούλουδα.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Στο τμήμα Gamlebyen (Παλιά Πόλη) θα συναντήσετε ένα αντίγραφο νορβηγικής πόλης των αρχών του 20ού αιώνα, η οποία περιλαμβάνει ένα χωριάτικο μαγαζί κι ένα παλιό βενζινάδικο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται στο Νορβηγικό Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης πολλές εκδηλώσεις. Μπορείτε να παρακολουθήσετε επιδείξεις υφαντουργίας και κεραμικής, αλλά και βραδιές παραδοσιακών χορών.

Πώς θα πάτε
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στο Οσλο, καθώς συνδυάζει τις καλές θερμοκρασίες (περίπου 20 βαθμοί) με μεγάλη διάρκεια της ημέρας. Απευθείας πτήσεις πραγματοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες Scandinavian και Sterling.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Μπορείτε επίσης να πετάξετε με τη Lufthansa μέσω Μονάχου ή Φρανκφούρτης. Το αεροδρόμιο απέχει 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την ξεχωριστή αισθητική του.

Στα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε προγράμματα οργανωμένων εκδρομών που συνδυάζουν την επίσκεψη στο Οσλο με ολοκληρωμένη περιήγηση σε σκανδιναβικές πόλεις και χώρες της Βαλτικής.

Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και το δικό σας πακέτο, εξασφαλίζοντας αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή σε ξενοδοχείο.

Ξέρετε ότι...
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα
Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, στον μυχό του στενού κόλπου Oslofjord. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τους 700.000 κατοίκους και είναι μια πόλη ιδανική για περπάτημα. Υπάρχει επίσης πολύ καλό δίκτυο μετρό (5 γραμμές) που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εξορμήσεις στα προάστια.

Το νόμισμα της χώρας είναι η νορβηγική κορώνα (1 ισοδυναμεί με 7,96 κορώνες).

Πού θα φάτε
Θαλασσινά και ψάρια της ανοιχτής θάλασσας είναι τα βασικά συστατικά της τυπικής νορβηγικής κουζίνας. Θα σας εντυπωσιάσει η ποικιλία των πιάτων που σερβίρονται στο πρωινό, μια συνήθεια που έχει άμεση σχέση με τον βαρύ χειμώνα.
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα

Τα τελευταία χρόνια η επιρροή από κουζίνες άλλων χωρών είναι εμφανής στη νορβηγική κουζίνα.

Το Οσλο θα βρείτε κινέζικα, ιταλικά ακόμα και ελληνικά εστιατόρια.

Οι Νορβηγοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πώληση αλκοόλ, προσπαθώντας να περιορίσουν την κατανάλωση ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Οι τοπικές μπίρες είναι πολύ καλές, αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Aquavit, εθνικό ποτό που μοιάζει με λικέρ.

Πού θα μείνετε
Οσλο: Η κουκλίστικη πρωτεύουσα
Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, γεγονός που διευκολύνει τις περιπλανήσεις στα αξιοθέατα. Ξεχωρίζουν τα: Grand Hotel (www.grand.no ), που βρίσκεται πάνω στον πεζόδρομο Carl Johans και έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές διασημότητες, Hotel Continental (www.hotel-continental.no) , Hotel Bristol (www.bristol.no ).

Πού θα ψωνίσετε
Πολλά καταστήματα με σουβενίρ θα βρείτε στο εμπορικό κέντρο Akker Bridge που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Τα παραδοσιακά νορβηγικά πουλόβερ συγκαταλέγονται στις καλύτερες αγορές, μαζί με τα σκαλιστά ξύλινα κουκλάκια (τρολ).

Πολλά καταστήματα βρίσκονται στον πεζόδρομο Carl Johans.

Αν και το Οσλο είναι μια ακριβή πόλη, τα εμπορικά καταστήματα έχουν συχνά εκπτώσεις και προσφορές που σας επιτρέπουν να κάνετε συμφέρουσες αγορές.